...

Itt az általam használt fondant receptjét és elkészítését láthatjátok képekben.

Nevezhetjük fondantnak, cukormasszának, marcipán helyettesítőnek, aminek tetszik. Ez egy olyan recept, amihez nem kell semmi extra hozzávaló, gyorsan elkészíthető és tökéletes torták borítására.

HOZZÁVALÓK:

6 evőkanál víz

1 evőkanál zselatin

( Horváth Rozisból csak csapottan, mert nagyon gumis lesz tőle a fondant )

2 evőkanál méz

1 evőkanál margarin vagy vaj

porcukor amennyit felvesz

 

A méz és margarin miatt nem lesz hófehér színe, de ez legyen a legnagyobb hibája!

A 6 ek vízben 1 ek zselatint beáztatunk. Kimérjük a mézet és a vajat egy pohárba. Erre azért van szükség, mert a zselatint nem lehet főzni, így ha előre ki van mérve a cucc, akkor nem forr túl a zselatin, míg méregetünk.

Beáztatott zselatin:

 

Lassan elkezdjük melegíteni a zselatinos vizet, majd ha már meleg, de még nem forr hozzáadjuk a vajat és a mézet. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk, csak olvadjon fel a vaj és a méz!

A porcukrot még a zacskóban jól dolgozzuk át, hogy ne legyen benne csomó. Ha a zselatinos mézes vajas keverékünnk langyosra hűlt, akkor elkezdjük adagolni a porcukrot. Akinek van türelme és ideje átszitálhatja, én nem szoktam.

 

Egy adag 400-1000 gramm porcukrot vesz fel a porcukor minőségétől és az evőkanál nagyságától függően

Amíg tudjuk keverni, addig a lábasban folytassuk a cukor hozzáadását:

 

Mikor már nem bírjuk kavarni, akkor porcukrozott nyújtódeszkára borítjuk és addig dolgozzuk bele a cukrot, míg nem ragad nagyon. Ha kicsit még ragadós, de már összeállt a massza, akkor folpackba és egy zacskóba csomagolva pihentessük egy éjszakát legalább. A vaj miatt én hűtőbe teszem és felhasználás előtt egy órával kiveszem szobahőre.

Sokáig eláll, a vaj szavatosságát kell szerintem figyelembe venni, hiszen az az egyetlen romlandó dolog benne.


Mikor fel szeretnénk használni vajas kézzel gyúrjuk át és ha ragad, akkor még  étkezési KEMÉNYÍTŐT gyúrjunk bele!  Kb 5-10 dkg-ot fel is fog még venni


SZÍNEZÉSE:

 

Paszta vagy por ételfestékkel színezzük a folyadék tönkreteszi a masszát. Ha csak folyékony festéket kapunk, akkor víz helyett tegyünk bele pár evőkanállal. Ekkor pasztel színt fogunk kapni.

 

 

Ez a mennyiseg egy kb 20 cm torta befedésére elég. Ha nagyobb a tortának, akkor duplázzuk a mennyiséget!

 

Tapasztalatok:

Ha  a fondant törik, akkor túl sok benne a porcukor

Ha a fondant szakad, akkor kevés a porcukor vagy sok benne a vaj

Ha a fondant gumis, akkor sok benne a zselatin.

 

 

 Receptjeim, írásaim és fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol csak az írásom első pár sora jelenik meg és a folytatásért az oldalamra kattinthatnak az olvasók.

 

vissza a címoldalra





E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


tortabirodalom.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!